Bijzonder uitstel van betaling van belastingen:

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (26-2-2022)

Het kabinet stopt per 1 april 2022 met het coronasteunpakket. Je kunt dan geen gebruik meer maken van het algemene uitstel van belastingbetalingen.
De opgebouwde belastingschuld moet in vijf jaar worden terugbetaald. Heb je een in de kern gezond bedrijf met een hoge schuld, dan maakt het kabinet saneringsakkoorden kansrijker door als Belastingdienst in de periode van 1 augustus 2022 t/m 30 september 2023 genoegen te nemen met hetzelfde uitkeringspercentage als andere schuldeisers (i.p.v. het dubbele percentage dat normaal wordt gehanteerd).

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (28-1-2022)

Uitstel verlengd tot 31 maart 2022.

Het kabinet had in november jl. aangegeven dat uitstel van betaling van belastingschulden op 31 januari a.s. zou afloopt. Vanwege de nieuwe lockdown heeft het kabinet besloten het uitstel van betaling van belastingen t/m 31 maart 2022 te verlengen. Dit uitstel geldt voor bepaalde belastingen die voor 1 april 2022 betaald moeten worden. Het uitstel geldt niet voor: omzetbelasting, accijnzen, verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken en de kolenbelasting voor zover deze belastingen worden geheven met toepassing van de douanewetgeving voor de invoer.

Betalingsregeling

Het kabinet roept je op om verantwoord met deze regeling om te gaan, en er alleen langer gebruik van te maken als het echt nodig is. Voor het betalen van de opgebouwde belastingschuld geldt een betalingsregeling van 60 maanden. De aflossing moet starten per 1 oktober 2022.

Verlenging aanvragen?

Heb je nu al uitstel, dan hoef je geen actie te ondernemen om gebruik te maken van de verlenging van het uitstel. De nieuw opgebouwde belastingschuld wordt opgeteld bij de belastingschuld die vanaf 1 oktober 2022 in 60 maanden moet worden afgelost. Heb je niet eerder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis aangevraagd of heb je inmiddels de uitgestelde belastingschuld volledig voldaan, dan blijft tot en met 31 maart 2022 de mogelijkheid open om uitstel van betaling aan te vragen voor de betaling van hun belastingen die uiterlijk 31 maart 2022 betaald moeten zijn. Ook dan geldt dat je de opgebouwde schulden vanaf 1 oktober 2022 in 60 maanden mag aflossen, tenzij de betalingsproblemen niet door de coronacrisis komen, dan krijg je geen uitstel en moet je de belastingschuld op tijd betalen.

Motorrijtuigenbelasting

Het uitstel van betaling vanwege de coronacrisis geldt niet voor de motorrijtuigenbelasting. Sinds 1 januari 2022 kan eenvoudig telefonisch (of schriftelijk) een betalingsregeling voor een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting aangevraagd worden.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (30-8-2021)

De mogelijkheid om uitstel van belastingbetaling aan te vragen stopt op 1 oktober 2021, zoals al eerder is aangekondigd. Het kabinet verwacht dat je vanaf 1 oktober 2021 weer ‘gewoon’ belasting gaat betalen. De datum waarop je moet gaan terugbetalen, schoof eerder al op naar 1 oktober 2022; hier is vijf jaar de tijd voor. Dit geldt voor alle belastingschulden waarvoor je wegens de coronacrisis uitstel van betaling voor hebt gekregen, dus ook de schulden waar je geen verlenging voor hebt aangevraagd.

Een aantal andere belastingmaatregelen die wegens de coronacrisis genomen is, loopt door tot 1 januari 2022, zoals de onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken. Daarnaast voert Nederland overleg met Duitsland en België om de afspraken over de belastingheffing van grenswerkers ook tot 1 januari 2022 voort te zetten.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (29-6-2021)

Verlenging uitstel tot 1 oktober 2021
Het kabinet verlengt de periode dat je als ondernemer uitstel kan krijgen van belasting tot 1 oktober 2021. Heb je nog niet eerder uitstel of verlenging van uitstel aangevraagd, dan kun je dit alsnog doen. Heb je eerder dit jaar al verlening gekregen, dan geldt het uitstel nu automatisch tot 1 oktober 2021.

De datum waarop je weer moet gaan terugbetalen is al eerder opgeschoven naar 1 oktober 2022; voor het terugbetalen zelf heb je vijf jaar de tijd. Wel wordt er van je verwacht je vanaf 1 oktober 2021 weer gewoon belasting gaat betalen.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (27-5-2021)

Langer uitstel en langere aflossingstermijn
Heb je uitstel voor het betalen van je belastingschulden aangevraagd vanwege de coronacrisis, dan hoef je pas vanaf 1 oktober 2022 te starten met betalen (was 1 oktober 2021). Bovendien hoef je niet in drie jaar terug te betalen, maar mag je er vijf jaar over doen. Wel wordt van je verwacht dat je vanaf 1 juli 2021 weer gewoon belasting gaat betalen.

Voorwaarden aflossen
De voorwaarden voor aflossen worden verder versoepeld. De invorderingsrente gaat stapsgewijs naar het oude niveau. Vanaf 1 januari 2022 gaat het naar 1% (i.p.v. 4%) en vervolgens gaat het stapsgewijs omhoog naar 4% op 1 januari 2024.
Om ongelijkheid tussen ondernemers te voorkomen, is er geen generieke kwijtschelding van nog openstaande belastingschulden.

Opgeven voorrangspositie Belastingdienst
Het kabinet wil levensvatbare bedrijven voor wie de bovenstaande maatregelen niet voldoende zijn om door te gaan, toch helpen. Een soepele opstelling van de Belastingdienst helpt ondernemers vooral als andere schuldeisers ook coulant zijn. Het kabinet voert hier met andere schuldeisers gesprekken over. Om dit te versnellen worden er binnenkort rondetafelgesprekken georganiseerd. Bij versoepelingen kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het opgeven van de voorrangsposities van verschillende schuldeisers.

Teveel ontvangen steun
Volgens het kabinet zijn met de uitvoeringsorganisaties afspraken gemaakt over coulante regels voor terugbetalen van teveel ontvangen overheidssteun. Daarbij bieden deze instanties zoveel mogelijk individueel maatwerk.

Update Bijzonder uitstel van betaling belastingen (4-5-2021)

Heb je bijzonder uitstel van betaling van belastingen gekregen vanwege de coronacrisis? En heb je nog geen verlenging van het uitstel aangevraagd of laten aanvragen door je adviseur? Dan krijg je een brief van de Belastingdienst, gedateerd met 1 mei 2021. In de brief wijst de Belastingdienst je erop dat je verlenging van het bijzonder uitstel kunt aanvragen. Je kunt nog verlening (laten) aanvragen t/m 30 juni 2021.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (12-3-2021)

Op dit moment geldt er een uitstel tot uiterlijk 1 juli 2021. Dit betekent dat als je uitstel hebt aangevraagd je vanaf 1 juli 2021 de betaling van nieuw opkomende belastingverplichtingen weer moet hervatten. Als je aan de voorwaarden van uitstel voldoet, moet je de opgebouwde belastingschuld vanaf 1 oktober a.s. gaan aflossen, waarvoor je 36 maanden de tijd krijgt.

Extra omzet nodig?
Het kabinet bekijkt in de komende periode of verdere versoepelingen van het uitstelbeleid noodzakelijk zijn. Als de economie weer aantrekt kun je wellicht aan je nieuwe belastingen betalen, maar hoogstwaarschijnlijk heb je extra omzet nodig om je oude belastingschuld in te lopen. Hierdoor bestaat het risico je in de kern gezonde bedrijven alsnog (onnodig) failliet zou gaan. Het kabinet vindt het van belang dat ondernemers redelijkerwijs hun belastingschulden kunnen aflossen. Anderzijds is het van belang dat schulden niet verder oplopen dan noodzakelijk, met het risico op problematische schuldsituaties. Het kabinet zal de komende periode verschillende beleidsopties wegen, zoals het verlengen van de betalingstermijn, een latere startdatum voor het aflossen van de opgebouwde belastingschuld en een langere periode met verlaagde invorderingsrente. De uitvoerbaarheid van deze opties voor de Belastingdienst is een belangrijke factor in de afwegingen van het kabinet. Het kabinet komt hierop in het tweede kwartaal terug.

Saneringsverzoeken
De Belastingdienst zal saneringsverzoeken van in de kern gezonde bedrijven met een welwillende blik, binnen de bestaande wettelijke kaders, beoordelen. Ook spant het kabinet zich in om als onderdeel van het time-out arrangement (TOA) samen met andere schuldeisers, intermediairs en schuldhulpverleners richtlijnen voor een soepelere en efficiëntere behandeling van saneringsverzoeken van ondernemers te ontwikkelen. Om tot versoepelingen op saneringsgebied over te gaan is de samenwerking tussen de Belastingdienst met andere schuldeisers van cruciaal belang. Je hebt immers als ondernemer vaak te maken met meerdere schuldeisers. Een soepele opstelling van de Belastingdienst helpt je alleen als andere schuldeisers ook coulance betrachten. Het kabinet komt hier in het tweede kwartaal op terug.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (21-1-2021)

Verlenging tot 1 juli 2021
Het kabinet verlengt het uitstel van betaling van belasting tot 1 juli 2021. Je kunt als ondernemer dus uiterlijk tot 1 juli 2021 uitstel van betaling aanvragen, of een verlenging van een reeds verleend uitstel aanvragen. Vraag je als ondernemer na 1 april 2021 voor het eerst uitstel van betaling aan, dan hoef je tot 1 juli 2021 bijvoorbeeld geen omzetbelasting of loonheffingen te voldoen. Heb je als ondernemer al eerder een aanvraag voor drie maanden ingediend, dan kun je alsnog om verlenging van het uitstel tot 1 juli 2021 aanvragen. Kun je ná deze drie maanden uitstel niet aan je betalingsverplichtingen voldoen, dan moet je zélf om verlenging vragen. Doe je dat niet, dan loop je de kans om uitgesloten te worden voor de betalingsregeling waarin jij je schuld in 36 maanden kunt aflossen.

Heb je eerder dit jaar al verlenging gekregen, dan geldt het uitstel automatisch tot 1 juli 2021. Je hoeft dan nieuwe belastingschulden die ontstaan, dan pas vanaf 1 juli 2021 te betalen.

De datum waarop gestart moet worden met terugbetalen van de opgebouwde belastingschulden verschuift van 1 juli 2021 naar 1 oktober 2021. De belastingschuld moet vanaf 1 oktober 2021 binnen 36 maanden worden terugbetaald.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (9-12-2020)

Het kabinet verlengt het uitstel van betaling tot 1 april 2021. Dit betekent dat je als ondernemer tot uiterlijk 1 april 2021 uitstel van betaling kunt aanvragen. Heb je eerder dit jaar uitstel van betaling aangevraagd en verlenging gekregen dan geldt het uitstel automatisch tot 1 april 2021.

Vraag je als ondernemer na 1 januari 2021 voor de eerste keer uitstel van betaling aan, dan hoef je tot 1 april 2021 de nieuw opkomende betalingsverplichtingen, zoals de afdracht omzetbelasting en loonheffingen, niet te betalen.

De opgebouwde belastingschuld hoef je niet direct op 1 april 2021 terug te betalen. Je kunt de terugbetaling van de belastingschuld spreiden over 36 maanden, waarbij de eerste termijn in juli 2021 moet worden betaald.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (30-9-2020)

Heb je als ondernemer uitstel van betaling van belastingen gekregen vanwege de coronamaatregelen, dan krijg je langer de tijd om de opgebouwde belastingschuld af te lossen. Je krijgt nu maximaal 36 maanden (was 24 maanden) de tijd om de belastingschuld terug te betalen. Bovendien hoef je pas vanaf 1 juli 2021 (was vanaf 1 januari 2021) terug te betalen. Daarnaast kun je, als je als een uitstel hebt aangevraagd, het uitstel nog verlengen tot 1 januari.

De tijdelijke verlaging van de invorderingsrente naar bijna 0% blijft van kracht t/m 31 december 2021.

Sinds het begin van de noodmaatregelen hebben ruim 250.000 ondernemers uitstel van betaling aangevraagd. Zo’n 50.000 ondernemers hebben hun belastingschuld inmiddels volledig afbetaald. Op dit moment zijn er zo’n 200.000 ondernemers die nog gebruik maken van de uitstelregeling voor een bedrag van ca. € 12 miljard. Ruim 130.000 ondernemers blijken genoeg gehad te hebben aan drie maanden uitstel. Bijna 40% van hen heeft de opgebouwde belastingschuld al helemaal terugbetaald.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (28-8-2020)

Je kunt als ondernemer tot 1 oktober 2020 uitstel aanvragen voor het betalen van belastingen of verlenging aanvragen van het uitstel op voorwaarde dat de betalingsproblemen zijn ontstaan door de coronacrisis. Daarmee loopt het uitstel uiterlijk op 1 januari 2021 af. Heb je al in een vroeg stadium uitstel van betaling aangevraagd, dan is toegezegd door het Kabinet dat het uitstel niet voor 1 oktober 2020 wordt ingetrokken.

Heb je alleen uitstel van 3 maanden aangevraagd, en geen verlenging aangevraagd of gekregen, dan moet je de nieuw opgekomen betalingsverplichtingen hervatten na afloop van de 3-maandentermijn. Dit kan al (ruim) voor 1 januari 2021 het geval zijn. De Belastingdienst informeert de ondernemers bij wie het initiële uitstel afloopt, over de mogelijkheid om het uitstel vóór 1 oktober 2020 te verlengen. Maak je daar als ondernemer geen gebruik van en je betaalt de nieuwe betalingsverplichtingen niet, dan wordt de invordering opgestart.

Er komt een terugbetalingsregeling van twee jaar, tot 1 januari 2023, om de opgebouwde belastingschuld weer af te lossen. Als de periode van twee jaar te kort is voor je, kun je contact opnemen met de Belastingdienst om te kijken of er een maatwerkoplossing mogelijk (binnen het bestaande beleid). Wil je eerder aflossen, dan is dat uiteraard ook mogelijk.

Tegelijkertijd zal de tijdelijke verlaging van de invorderingsrente tot bijna nul (0,01%) worden verlengd t/m 31 december 2021. De belastingrente gaat wel weer naar 4%. De belastingrente voor de vennootschapsbelasting zal tot 31 december 2021 wel worden verlaagd naar 4% van de oorspronkelijke 8%.

Vanaf 1 januari 2021 moeten nieuwe belastingaanslagen binnen de reguliere betaaltermijnen worden betaald. In de praktijk betekent dit dat de belastingen over de tijdvakken vierde kwartaal 2020, december 2020 en de 13e vierwekenperiode 2020 weer moeten worden betaald, aangezien de betalingsverplichting dan in 2021 valt.

Verzuimboetes
De tijdelijke versoepeling t.a.v. de verzuimboetes komt per 1 januari 2021 te vervallen. Betaal je de loonbelasting of btw niet op tijd in januari 2021, dan zal de Belastingdienst de ‘normale’ boetes weer opleggen.

Verstrekken schone verklaring omtrent betalingsgedrag
Zolang de ondernemer vanaf 1 januari 2021 uitstel van betaling geniet en zich aan de lopende betalingsverplichtingen en aflossingsverplichtingen houdt, zal de Belastingdienst op verzoek een schone verklaring omtrent betalingsgedrag blijven afgeven gedurende de looptijd van de betalingsregeling.

Gebruik uitstel
Op dit moment hebben ca. 240.000 ondernemers gebruik gemaakt van de tijdelijke regeling voor uitstel van betaling. Ongeveer 44.000 ondernemers hebben uit eigen beweging hun opgebouwde belastingschuld afgelost, nadat zij eerst 3 maanden uitstel hadden gekregen. Van de ca. 196.000 ondernemers in de uitstelregeling hebben tot nu toe ruim 31.000 ondernemers verzocht om verlenging van uitstel. De meeste aanvragen (12%) om uitstel van betaling komen vanuit de zakelijke dienstverlening (hieronder vallen bijvoorbeeld uitzendbureaus), de horeca (9%) en de detailhandel (9%).

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (18-8-2020)

Heb je eerder dit jaar een aanmaning gekregen voor een belastingaanslag en heb je deze nog niet betaald? Dan stuurt de Belastingdienst je een ‘attentiebrief’ over het nog te betalen bedrag. Deze brief maakt onderdeel uit van het zogeheten ‘Routekaarten hervatten uitvoering Ondernemers en Burgers (zie https://over-ons.belastingdienst.nl/wp-content/uploads/2020/07/klantreis-ondernemers.png of de website van de Belastingdienst www.belastingdienst.nl). In de brief staat wanneer de betaling binnen moet zijn (veelal maximaal 31 augustus 2020).  Gebruik voor de betaling het betalingskenmerk dat in de brief staat.

Particulier
Kun je op dit moment niet betalen, voorkom dan een dwangbevel. De aankondigingen dat je een dwangbevel krijgt, worden in augustus verzonden. Probeer een dwangbevel (en de bijkomende kosten) te voorkomen door een betalingsregeling af te spreken met de Belastingdienst. Op www.belastingdienst.nl/betalenenontvangen lees je hoe je een betalingsregeling kunt afspreken en aan welke voorwaarden je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Ondernemer
Kun je als ondernemer niet op tijd betalen door de coronacrisis? Dan kun je nog tot 1 oktober 2020 bijzonder uitstel van betaling aanvragen (www.belastingdienst.nl/bijzonderuitstel). Vul het formulier in en geef aan om welke belastingen het gaat. Na deze aanvraag krijg je 3 maanden uitstel.
Je kunt ook je financieel adviseur vragen om het uitstel van betalen voor je aan te vragen.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (28-7-2020)

Heb je vanwege de coronacrisis gebruik gemaakt van bijzonder uitstel van betaling voor 1 of meer belastingaanslagen? Dan loopt de periode van 3 maanden – waarvoor het uitstel gold – binnenkort af, of deze is al afgelopen.

Heb je de belastingaanslagen waarvoor je de afgelopen 3 maanden bijzonder uitstel hebt gekregen nog niet betaald, dan hoef je die niet direct te betalen. Heb je in juli al een brief gehad van de Belastingdienst, dan krijg je een nieuwe brief om meer duidelijkheid te geven.Heb je nog geen brief gehad, dan ontvang je ook deze aankondiging met extra informatie. Daarnaast volgt na de zomer een brief met een betalingsvoorstel. Heb je belastingschulden met een betaaldatum vóór maart 2020? Dan hoef je deze ook nog niet te betalen.

Betaling openstaande belastingschuld

Dit betalingsvoorstel geldt voor belastingaanslagen, waarvoor je bijzonder uitstel van betaling hebt gekregen vanwege de coronacrisis. Maar ook voor belastingaanslagen die een betaaldatum hebben vóór maart 2020. Totdat je een brief met betalingsvoorstel ontvangen hebt, kun je zelf kiezen hoeveel je aflost op de openstaande belastingschuld, en wanneer. Deze betalingen kun je blijven doen tot het moment dat je een betalingsvoorstel krijgt. Daarover stuurt de Belastingdienst je na de zomer een brief.

Verlenging bijzonder uitstel

Verwacht je de bedragen die je moet betalen niet te kunnen betalen? Dan adviseert de Belastingdienst om het bijzonder uitstel van betaling toch te verlengen. Neem daarvoor contact op met je adviseur of kijk op de site van de Belastingdienst hoe je de verlenging kunt aanvragen.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (1-7-2020)

Heb je bijzonder uitstel van betaling aangevraagd voor belastingaanslagen dan wordt bij het opleggen van naheffingsaanslagen voor de btw automatisch een betalingsverzuimboete opgelegd. Systeemtechnisch kon de Belastingdienst niet voorkomen dat er geen betalingsverzuimboete werd opgelegd. Maar als je vervolgens uitstel van betaling hebt gevraagd, dan zorgt de Belastingdienst ervoor dat de boete wordt vernietigd. Dan ontvang je bericht van de Belastingdienst dat de boete is vernietigd. In de periode nadat uitstel van betaling is aangevraagd, ontvang je periodiek steeds nieuwe naheffingsaanslagen met betalingsverzuimboetes. Ook deze boetes zal de Belastingdienst vernietigen, dus die hoef je dan niet te betalen.

Bij het opleggen van naheffingsaanslagen voor de loonheffingen legt de Belastingdienst geen betalingsverzuimboeten op. Dat betekent dat ook ondernemers die geen uitstel van betaling aanvragen, ook geen boete krijgen.

Ook als je uitstel van betaling hebt aangevraagd, blijft de verplichting om aangifte te doen bestaan. Zo kan het UWV de gegevens die je verstrekt bij de loonaangifte  gebruiken voor de NOW-regeling.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (29-6-2020)

Heb je in maart of april jl. bijzonder uitstel van betaling gevraagd vanwege coronacrisis?
Dan loopt dat uitstel binnenkort af. Wanneer je (nog) geen verlengingsverzoek  voor bijzonder uitstel indient, dan ontvang je tijdig een brief van de Belastingdienst met de aankondiging dat het uitstel vervalt.

Je kunt vanaf vandaag op belastingdienst.nl is het online formulier vinden voor verlenging van het bijzonder uitstel. Een schriftelijk verzoek blijft ook mogelijk.
Voor een verzoek om bijzonder uitstel van betaling voor een bedrag boven € 20.000 heeft de Belastingdienst extra informatie nodig. Ook deze informatie kunt je via het online formulier verstrekken.

Schriftelijke verzoeken die de Belastingdienst in de afgelopen weken heeft ontvangen, met de benodigde verklaring en eventueel bijgevoegde stukken, worden behandeld. Je hoeft niet opnieuw een verlenging van bijzonder uitstel aan te vragen.
Wanneer het schriftelijke verzoek niet volledig is, neemt de Belastingdienst contact met je op.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (10-6-2020)

Verlenging bijzonder uitstel. Als je in maart jl. uitstel van betaling hebt aangevraagd vanwege de coronacrisis, dan loopt dat uitstel binnenkort af. Het uitstel is namelijk automatisch verleend voor maximaal 3 maanden. Heb je langer uitstel nodig, dan kun je een verzoek indienen om verlenging van het bijzonder uitstel van betaling. De Belastingdienst zal hiervoor vanaf half juni a.s. een online-formulier op de website zetten.

Wil je bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor belastingschulden boven de € 20.000,– dan moet je een verklaring van een derde-deskundige en een liquiditeitsprognose toevoegen aan je verzoek. Ook dat is mogelijk met het nieuwe online-formulier dat vanaf half juni a.s. op de website van de Belastingdienst zal worden gezet.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (10-6-2020)

Verzuimboete btw-aangifte. De kans is groot dat je inmiddels de naheffingsaanslag voor de btw-aangifte hebt ontvangen met een verzuimboete. Heb je nog geen bijzonder uitstel van betaling aangevraagd, maar wil je dit wel doen, dan kun je direct na ontvangst van de naheffingsaanslag bijzonder uitstel aanvragen voor maximaal 3 maanden. De Belastingdienst zal de opgelegde betaalverzuimboete vernietigen. De boete hoeft niet betaald te worden en er hoeft ook geen bezwaar te worden gemaakt.

Als je al bijzonder uitstel van betaling hebt aangevraagd en nu een nieuwe aanslag ontvangt met daarop een boete, dan hoef je uiteraard ook niet te betalen. Ook dan zal de Belastingdienst de opgelegde betaalverzuimboeten vernietigen.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (21-5-2020)

Je kunt langer belastinguitstel aanvragen als je liquiditeitsproblemen ervaart vanwege de coronacrisis. De periode is verlengd tot 1 september 2020. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden voldaan. De belastingrente en invorderingsrente voor alle belastingmiddelen zijn tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%.

Bij de eerste aanvraag krijg je direct drie maanden uitstel van betaling. Voor die drie maanden hoef je maar één keer een verzoek in te dienen (voor uitstel van alle belastingsoorten). Je kunt ook voor een langere periode uitstel aanvragen. Daarbij is van belang dat zoveel mogelijk geld dan ook echt in de bedrijven blijft. Om dit extra te waarborgen, moet je als ondernemer bij uitstel langer dan drie maanden verklaren dat je geen dividenden en bonussen uitkeert, of eigen aandelen inkoopt. Hoe je dit moet verklaren wordt nog nader uitgewerkt.

Het kabinet heeft toegezegd dat na 1 september a.s., als het uitstel van betaling afloopt, er een ‘passende betalingsregeling zal worden geboden aan ondernemers’. Hoe deze eruit zal zien, wordt nog nader uitgewerkt.

BPM

Uitstel van het betalen van BPM wordt in juni mogelijk gemaakt voor vergunninghouders, vanaf het tijdvak mei 2020. Een verzoek om uitstel van betaling van BPM is pas mogelijk als een naheffingsaanslag is opgelegd voor het tijdvak mei 2020; dat zal ongeveer half juli 2020 zijn.

Belastinguitstel douanewetgeving

Ook kun je uitstel van betaling aanvragen voor betalingsverplichtingen op grond van EU-douanewetgeving. De EU-douanewetgeving kent eigen regels voor het verlenen van uitstel van betaling. Hierbij wordt in principe per maand en per geval beoordeeld of uitstel mogelijk is. Voor de maanden maart, april en mei past de Douane het uitstelbeleid toe. In hoeverre verdere verlenging en afbouw van de uitstelregeling mogelijk is en op welke wijze hangt onder meer af van afstemming met de Europese Commissie over juridische mogelijkheden en de uitvoerbaarheid van het uitstelbeleid door de Douane. Dit zal nog uitgewerkt worden.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (4-5-2020)

Als je uitstel van belastingschulden aanvraagt voor langer dan drie maanden en uitstel aanvraagt voor belastingschulden die meer zijn dan € 20.000,– dan moet je een verklaring van een ‘derde-deskundige’ meesturen. De staatssecretaris heeft in een besluit van 22 april 2020 aangegeven dat de verklaring van de ‘derde-deskundige’ in ieder geval door de Belastingdienst wordt geaccepteerd als de verklaring de volgende elementen bevat:

  • Een verklaring dat aannemelijk is dat er sprake is van werkelijke betalingsproblemen op het moment van het verzoek om uitstel of naar verwachting op korte termijn daarna. Bij ‘korte termijn’ valt te denken aan de periode waarin de actuele beperkingen van het kabinet ten aanzien van de betreffende ondernemer gelden.
  • Een verklaring dat aannemelijk is dat deze betalingsproblemen hoofdzakelijk door de coronacrisis zijn ontstaan.
  • Een liquiditeitsprognose die volgens de derde-deskundige plausibel is. Deze prognose is opgesteld aan de hand van de feiten en omstandigheden die op het moment van het indienen van het verzoek om uitstel van betaling bekend zijn.

In de toelichting bij de verklaring geeft de derde-deskundige aan welke documenten of gegevens door de ondernemer zijn verstrekt. Zo nodig licht hij dit nader toe. Niet vereist is dat de derde-deskundige een zogenoemde ‘assurance-verklaring’ geeft dat de ondernemer voldoet aan de voorwaarden.

Een derde-deskundige is bijvoorbeeld een externe consultant, een externe financier, een brancheorganisatie, of belastingadviseur of accountant, maar niet iemand uit de eigen onderneming.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (8-4-2020)

In onze update van 1 april jl. gaven wij aan dat je als bestuurder van een bv (of nv) een aparte ‘melding betalingsonmacht’ moest doen bij de Belastingdienst en het Bedrijfspensioenfonds, als je niet kan betalen. Dit om te voorkomen dat je als bestuurder aansprakelijk kan worden gesteld.

De Belastingdienst heeft het beleid omtrent de melding betalingsonmacht op 8 april 2020 gewijzigd. Je hoeft niet meer afzonderlijk een ‘melding betalingsonmacht’ in te dienen als je uitstel van betaling aanvraagt. Dit geldt zowel voor naheffingsaanslagen waarvan de termijn van twee weken voor de melding van betalingsonmacht al verstreken zijn als voor toekomstige belastingen. De Belastingdienst beoordeelt de melding betalingsonmacht en koppelt daarover apart aan je terug.

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (4-4-2020)

Meer belastingsoorten

Het bijzonder uitstel gold al voor inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonbelasting. Bijzonder uitstel kun je nu ook aanvragen voor kansspelbelasting, assurantiebelasting, verhuurderheffing, milieubelastingen (EB/ODE, kolenbelasting, afvalstoffenbelasting, belasting op leidingwater), accijns (minerale oliën, alcohol en tabak), verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland. Je kunt tot 19 juni 2020 je uitstelverzoek indienen voor de bovengenoemde belastingsoorten. Ook voor douanerechten kun je een uitstelverzoek indienen als je financieel in problemen bent en je deze niet kunt betalen.

Administratieve versoepelingen

Als je langer dan 3 maanden uitstel wilt, dan vervalt de eis van een zogenaamde ‘verklaring van een derde-deskundige’ als de totale belastingschuld waarvoor je uitstel aanvraagt minder is dan € 20.000,–. Dan kun je volstaan met bewijs waaruit blijkt dat de omzetcijfers/bestellingen/reserveringen aanzienlijk zijn gedaald t.o.v. de voorgaande maanden. Vraag je voor meer dan € 20.000,– belastingschuld uitstel aan voor langer dan drie maanden, dan blijft een ‘verklaring van een derde-deskundige’ bestaan. De staatssecretaris Vijlbrief van Financiën laat nog weten hoe en wat je moet laten aanleveren met de verklaring en door wie.

Ondernemers met g-rekening

Een g-rekening is een geblokkeerde bankrekening waarmee normaal gesproken alleen de loonheffingen en de btw aan de Belastingdienst kunnen worden betaald. Dit geldt bijvoorbeeld voor ondernemers in de uitzendbranche en de bouw. Heb je g-rekening, dan kun je de Belastingdienst verzoeken de g-rekening vrij te geven ter hoogte van het bedrag waarvoor bijzonder uitstel van betaling is verleend. Zie de instructie op de website van de Belastingdienst hoe je het verzoek voor deblokkering van de g-rekening kunt doen (ga op de site naar ondernemers – coronavirus: belastingmaatregelen voor ondernemers – deblokkeren g-rekening).

Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (2-4-2020)

Op de ondernemerssite van de Belastingdienst is het online formulier geplaatst ‘Verzoek bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden’.
Met dit formulier kun je automatisch in 1 keer uitstel aanvragen voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen. Je logt in met je DigiD (ook als je een bv bent, dan de DigiD van jou of een werknemer).

Zie de site van de Belastingdienst, ga naar Coronavirus – ga naar U bent ondernemer en klik aan de Update: Online bijzonder uitstel van belasting aanvragen.

Update bijzonder uitstel van betaling van belastingen (1-4-2020)

Er is verwarring ontstaan wanneer je uitstel van betaling kunt aanvragen voor de loonheffingen en omzetbelasting (btw), terwijl er nog geen naheffingsaanslagen door de Belastingdienst zijn opgelegd. De aangifte loonheffingen en omzetbelasting dien je zelf in en je betaalt wat jezelf hebt uitgerekend dat je moet betalen voor een bepaalde datum.
Voorbeeld: de aangifte btw over het eerste kwartaal 2020 moet op 30 april a.s. binnen zijn bij de Belastingdienst terwijl de betaling ook op 30 april a.s. binnen moet zijn. Als je niet op tijd de aangifte en/of de betaling doet krijg je een naheffingsaanslag (met boete) van de Belastingdienst opgelegd. Deze naheffingsaanslag volgt meestal binnen een paar weken en in verband met de steunmaatregelen van het Rijk zal er geen boete volgen of de boete wordt teruggedraaid als je uitstel hebt aangevraagd. De Belastingdienst geeft aan je verzoek voor uitstel pas te willen ontvangen als de naheffingsaanslag is opgelegd.

Ben je bestuurder van een bv (of nv) dan moet je binnen twee weken een ‘melding betalingsonmacht bij belastingen en premies’ doen bij de Belastingdienst en/of het Bedrijfspensioenfonds als je niet kunt betalen. Doe je dat niet op tijd, dan kun je als bestuurder aansprakelijk worden gesteld. Dit is de zogenaamde ‘Bestuurdersaansprakelijkheid voor ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting’ vallen. Hiervoor kun je dus niet langer dan twee weken wachten, terwijl de naheffingsaanslagen wellicht pas na drie weken worden opgelegd.

Neem contact op met je financieel adviseur hoe je dit het beste kan aanpakken: of bijvoorbeeld toch alvast een verzoek indienen van uitstel van betaling van (te verwachten naheffings)aanslagen bij de Belastingdienst en tegelijkertijd een melding maken van betalingsonmacht, of binnen twee weken een aparte melding van betalingsonmacht indienen en uitstel van betaling aanvragen zodra de naheffingsaanslag is opgelegd.

Update bijzonder uitstel van betaling van belastingen (23-3-2020)

Hoe vraag je het bijzonder uitstel aan?

Stuur een brief naar:

Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC  HEERLEN

Onderwerp: bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden i.v.m. coronacrisis voor inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting/omzetbelasting/loonheffingen. Dus geef hier aan om welke belastingsoorten het bij jou gaat.

Vermeld vervolgens in de brief wat je bedrijfsactiviteiten zijn, geef aan hoeveel terugval in omzet je hebt (of helemaal geen omzet meer hebt) en dat je hierdoor in acute betalingsproblemen bent gekomen.

Vermeld vervolgens in de brief voor welke belastingaanslagen je uitstel van betaling wilt (soort (bijv. inkomstenbelasting) – aanslagnr. – bedrag).

Update bijzonder uitstel van betaling van belastingen (20-3-2020)

De aanvraag om bijzonder uitstel van betaling kan nu ingediend worden voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen. Daarvoor moet je een brief naar de Belastingdienst sturen waarin je aangeeft dat je door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen. Nadat de Belastingdienst het verzoek heeft ontvangen stoppen zij met het invorderen van het geld van de belastingaanslagen. Je krijgt automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Een boete voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffingen hoef je niet te betalen.

Even praktisch: je kunt pas uitstel aanvragen als je aanslagen hebt ontvangen; dit geldt voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Voor de omzetbelasting (btw) en de loonheffingen geldt dat je uitstel kan aanvragen nadat je de aangifte hebt ingediend.

Heb je langer dan 3 maanden uitstel nodig, dan moet er een verklaring van een deskundige meegestuurd worden. Neem contact op met je financieel adviseur om dit af te stemmen.

Bijzonder uitstel van betaling van belastingen

Heb je naast de belastingen voor 2020 nog andere belastingen te betalen, en kun je deze niet betalen dan kun je bijzonder uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst. Het bijzonder uitstel geldt voor de inkomstenbelasting en de omzetbelasting (btw) en voor de vennootschapsbelasting en de loonbelasting.
Eventuele boetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Als je later betaalt, moet je vaak rente betalen. Deze zogenaamde invorderingsrente en/of belastingrente wordt tijdelijk verlaagd van 4% naar (bijna) 0%. Het bijzonder uitstel moet schriftelijk aangevraagd worden bij de Belastingdienst. Vervolgens moet er binnen 4 weken nadat je uitstel hebt aangevraagd een verklaring van een ‘derde deskundige’ worden nagestuurd. Nadere informatie hieromtrent volgt nog.

Zie: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/coronavirus-belastingmaatregelen-om-ondernemers-te-helpen

Zolang de opdrachten bij je bedrijf doorlopen en je geld hebt om met name de omzet- en de loonbelastingen te betalen raad ik je aan om geen uitstel van betaling aan te vragen voor de belastingen voor 2020; deze belastingen zullen namelijk niet lager worden. Voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting kun je voor 2020 verlagingen aanvragen (zie verlaging voorlopige aanslagen 2020).

Heb je nog maar heel weinig opdrachten of geen opdrachten meer en heb je geen geld om de aanslagen te betalen, dan raad ik je voor alle lopende belastingaanslagen uitstel van betaling aan te vragen. Neem hiervoor contact op met je financieel adviseur.