Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK):

Update Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) (30-8-2021)

Doordat het kabinet stopt met de coronasteunmaatregelen zal ook de TONK-regeling per 1 oktober 2021 stoppen. Is je inkomen aanzienlijk gedaald door de coronacrisis en kun je hierdoor noodzakelijke kosten als woonkosten niet meer betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) je misschien helpen. De TONK-regeling is gebaseerd op de ‘bijzondere bijstand’. Je vraagt de TONK aan via de website van de gemeente. Je kunt een aanvraag doen voor de TONK voor maximaal 9 maanden: vanaf 1 januari 2021 t/m 30 september 2021. Aanvragen kan ook met terugwerkende kracht.

Update Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) (12-7-2021)

Veel gemeenten passen de regeling aan
Het kabinet heeft het budget van de TONK-regeling enkele maanden geleden verdubbeld. De gemeenten, die de regeling uitvoeren, passen de regeling nu ruimhartiger toe, volgens minister Koolmees.

De TONK-regeling is er voor jou en je huishouding als je door de coronacrisis aanzienlijk in inkomen op achteruit bent gegaan, waardoor je vaste lasten als hypotheek of huur niet meer kunnen betalen. De regeling ging begin dit jaar in. Al snel werd duidelijk dat de TONK enerzijds minder vaak werd aangevraagd dan gedacht, en anderzijds dat de hoogte van de financiële tegemoetkoming sterk per gemeente verschilde. Bekendheid en budget moesten omhoog. Het kabinet verdubbelde het budget naar 260 miljoen euro. Minister Koolmees ging veelvuldig met bestuurders van gemeenten, VNG en Divosa in gesprek over de inzet van de regeling.

Veel gemeenten passen regeling aan
De inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen. Veel gemeenten hebben de regeling in hun gemeente aangepast of zijn dat van plan. Bijvoorbeeld door het ophogen van de uitkering of het laten vervallen van de vermogenstoets. Gemeenten doen veel inspanningen om mensen te bereiken die mogelijk geholpen kunnen worden met de TONK, door mensen die eerder een aanvraag deden actief opnieuw te benaderen en door de aanvraagprocedures te vergemakkelijken. Denk je in aanmerking te komen, neem dat contact op met je gemeente.

Verlengd tot 30 september 2021
De TONK-regeling is, net als de andere regelingen uit het steunpakket, verlengd tot en met 30 september van dit jaar. Je kunt dus langer gebruik maken van de ondersteuning als je huishouding in financiële nood zit.

Update Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) (27-5-2021)

Het kabinet heeft besloten de TONK te verlengen t/m het derde kwartaal 2021, waardoor aanvragen ook nog over de periode juli t/m september 2021 mogelijk is. De TONK is bedoeld voor huishoudens die door een inkomensterugval vanwege de coronacrisis de noodzakelijke (woon)kosten niet meer kunnen betalen. De gemeenten voeren de TONK uit. Het kabinet heeft de betrokken partijen gevraagd om de TONK ruimhartig toe te passen en de bekendheid en het bereik van de regeling te vergroten.

Update Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijk Kosten (TONK) (12-3-2021)

De TONK-regeling beoogt huishoudens tegemoet te komen die door de coronacrisis hun inkomen sterk zagen dalen en daardoor de noodzakelijke (woon)kosten niet meer kunnen betalen. De TONK-regeling is bijzonder bijstand, die door de gemeenten wordt uitgevoerd. De gemeenten hadden de vrees dat het oorspronkelijk beschikbare bedrag van 130 miljoen euro niet voldoende zou zijn. Dit bedrag is daarom verdubbeld tot 260 miljoen euro.

Aanvragen
Gemeenten proberen de TONK-aanvragen zo snel mogelijk te kunnen behandelen. Bij de ene gemeente vraagt dit meer tijd dan bij de andere gemeente. Daarom starten niet alle gemeenten gelijktijdig. Een aantal is per 1 maart jl. gestart met het behandelen van aanvragen. Andere starten in de komende weken. De TONK loopt van 1 januari tot en met 30 juni 2021. Toekenningen kunnen dus, ongeacht de startdatum in de eigen gemeente, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 gedaan worden.

Caribisch Nederland
Aansluitend aan het besluit om in Europees Nederland middelen toe te kennen aan gemeenten voor de TONK, zijn eerder voor Caribisch Nederland extra middelen vrijgemaakt voor aanvullend eilandelijk beleid. Deze extra middelen worden nu verdubbeld, waarmee de eilandelijke middelen voor de eerste helft 2021 in totaal op 3 miljoen euro uitkomen.

Update Tijdelijke ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) (21-1-2021)

De TONK gaat met terugwerkende kracht gelden van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021.
Uitgangspunten hierbij zijn:

  • De focus ligt op woonkosten. Dat is meestal veruit de grootste kostenpost in een huishouden.
  • Bij aanvragen wordt gekeken of sprake is van ‘onvoorziene en onvermijdelijke’ terugval in het inkomen en naar draagkracht, hetgeen de verhouding betreft tussen het inkomen en vermogen van het huishouden en de noodzakelijke kosten. Met betrekking tot het inkomen is het actuele inkomen het uitgangspunt. Wat betreft vermogen wordt alleen gekeken naar vermogen waar direct over beschikt kan worden. Vermogen dat vast zit in de eigen woning en pensioenen wordt bijvoorbeeld buiten beschouwing gelaten. Over een vrijstellingsgrens wordt nog gesproken.

Er moet nog een handreiking worden opgesteld, terwijl de ICT-systemen nog moeten worden aangepast. De verwachting is dat vanaf 1 maart 2021 steeds meer gemeenten hun TONK-loketten zullen openen.

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) (9-12-2020)

Het kabinet creëert de TONK-regeling voor huishoudens die door omstandigheden in ernstige financiële problemen dreigen te komen. Hierbij valt te denken aan de volgende situaties:
  • Huishoudens die nog wel inkomen uit werk hebben, maar tegelijkertijd met een dusdanige terugval in inkomsten geconfronteerd worden dat zij noodzakelijke kosten niet meer kunnen voldoen. Dit kunnen zelfstandigen zijn die veel van hun opdrachten zien verdwijnen, maar ook flexwerkers die plotseling minder worden opgeroepen en ook werkenden die kortdurend vanwege quarantaine inkomsten mislopen.
  • Huishoudens die terugvallen op een uitkering en daardoor dusdanig achteruitgaan in inkomsten dat zij noodzakelijke kosten niet meer kunnen voldoen. Dit kunnen werkenden zijn, zoals artiesten en sekswerkers, die moeten terugvallen op het sociaal minimum.
  • Huishoudens waar een of beide partners geen inkomen uit werk meer heeft en ook geen recht op een uitkering. Daardoor kunnen zij een dusdanige terugval in inkomsten ervaren dat zij noodzakelijke kosten niet meer kunnen voldoen. Zelfstandigen kunnen bijvoorbeeld hun opdrachten ineens zien teruglopen of maken vanwege de partnertoets of het urencriterium geen aanspraak op de Tozo.
Als je onder bovengenoemde situaties valt, dreig je tussen wal en schip te vallen, omdat je veelal geen gebruik kunt maken van bestaande steunmaatregelen. Vandaar dat het Rijk en de gemeenten de TONK-regeling hebben gecreëerd. De verwachting is dat 1 februari 2021 de uitwerking met gemeenten van de TONK gereed is.

Voor deze tijdelijke ondersteuning wordt het bestaande instrument van de bijzondere bijstand gebruikt. Bijzondere bijstand kan door gemeenten in individuele gevallen verstrekt worden als het door bijzondere omstandigheden niet meer mogelijk is om de noodzakelijke kosten te betalen. Gemeenten voeren de bijzondere bijstand uit en hebben daarbij eigen beleidsruimte. Een deel van de hierboven genoemde huishoudens is nu niet in beeld bij gemeenten, of komt op dit moment niet in aanmerking voor ondersteuning door gemeentelijke beleidsregels die toegang en gebruik van de bijzondere bijstand beperken. De betrokkenen zijn vaak ook niet bekend met de ondersteuningsmogelijkheden die gemeenten hebben.

Het kabinet onderzoekt hoe de gemeentelijke beleidsregels waar nodig tijdelijk verruimd kunnen worden. De inzet is tevens om bij de aanvraag voor TONK aandacht te besteden aan eventuele armoede- en schuldenproblematiek, zodat gemeenten hierin preventief op kunnen treden en via omscholings- en reïntegratiemoeilijkheden de arbeidsmarktpositie van aanvragers kunnen verbeteren.