Om een nieuwe besmettelijke variant van het Corona-virus tegen te gaan heeft het kabinet per direct een vliegverbod ingesteld voor vluchten uit landen in Zuid-Afrika. Het gaat om Lesotho, Eswatini, Botswana, Namibië en Zimbabwe. Het vliegverbod gaat vandaag om 12.00 uur Nederlandse tijd in en geldt tot en met 4 december 2021 23.59 uur.

Voor vluchten uit Malawi geldt een vliegverbod vanaf zondag, 28 november a.s. om 00.01 uur. Voor Mozambique geldt een vliegverbod vanaf zaterdag 27 november 2021 00.01 uur.

Heb je een Nederlands paspoort, dan kun je wel naar Nederland vliegen. Dat geldt ook als je uit EU- en Schengenlanden komt en je bent op doorreis naar je woonland. Daarnaast zijn vrachtvluchten uitgezonderd van het verbod.

Reis je naar Nederland, dan moet je een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 24 uur kunnen laten zien en moet je na aankomst in quarantaine. De quarantaineduur is 10 dagen. Deze kan met een negatieve testuitslag bij de GGD worden ingekort naar 5 dagen.

Passagiers van de vluchten die voordat het vliegverbod van kracht werd al onderweg waren naar Nederland, doen na de landing een PCR-test en gaan in quarantaine.