Het kabinet heeft besloten om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Er gelden nog wel een aantal adviezen.

Besmet verplicht in isolatie
De regel die blijft gelden is: heb je klachten, blijf thuis en doe een zelftest. Is de uitslag positief? Maak dan een afspraak voor een test bij de GGD en ga minimaal 5 dagen in isolatie. Je mag weer naar buiten als je 24 uur geen klachten meer hebt. Je hoeft niet meer te testen als je geen klachten meer hebt. Leerlingen, studenten en onderwijspersoneel hoeven niet meer 2 x per week preventief te testen voordat ze naar school of hun opleiding gaan.

Basisadviezen
De basisadviezen, zoals regelmatig handen wassen, niezen en hoesten in je elleboog, blijven bestaan. Zo ook het advies om bij klachten thuis te blijven en een (zelf)test te doen. Ook wordt geadviseerd binnenruimtes te ventileren en te zorgen voor frisse lucht. Daarnaast geldt het advies om je te laten vaccineren, en de booster- of herhaalprik te nemen.

Mondkapjes
Openbaar vervoer: per 23 maart a.s. ben je niet meer verplicht om in het openbaar vervoer mondkapjes te dragen. Ook hoef je deze niet meer in stations, op perrons en bij tram- en bushaltes te dragen. Je kunt het mondkapje nog wel preventief dragen om jezelf en anderen te beschermen.

Vliegtuig: in het vliegtuig en op de luchthaven blijft het dragen van (medische) mondkapjes (bij voorkeur type II of type IIR) verplicht.

Het advies is om het mondkapje maximaal 4 uur te dragen en na ieder gebruik een schoon mondkapje op te zetten.

1G vervalt
Vanaf 23 maart a.s. vervalt het testen voor toegang (1G) voor grotere nachtclubs en grote ongeplaceerde evenementen (meer dan 500 bezoekers). Publiek kan ook op deze locaties naar binnen zonder Testen voor Toegang. Er zijn vanaf 23 maart a.s. geen locaties meer waar het coronatoegangsbewijs (CTB) meer geldt.

Thuiswerken
Het thuiswerkadvies vervalt. Het kabinet roept werkgevers op om afspraken te maken met werknemers om hybride werken blijvend te stimuleren.

Nederland inreizen
Vanaf 23 maart a.s. vervalt de verplichting voor mensen die naar Nederland reizen van binnen de EU/Schengen om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben. Ook voor EU-burgers die vanuit landen buiten de EU/Schengen naar Nederland reizen, zijn er geen inreismaatregelen meer. Voor iedereen die naar Nederland reist, is het advies om een zelftest te doen direct na aankomst en op dag 5.

Voor niet-EU-burgers geldt nog steeds een EU-inreisverbod. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor reizen uit veilige landen, mensen die gevaccineerd of hersteld zijn en voor bepaalde reisdoelen, zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederland-inreizen/eu-inreisverbod