De TVL wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari jl. uitgebreid.
De uitbreiding is als volgt.

Ook voor grotere bedrijven
Het kabinet wil dat meer ondernemingen aanspraak kunnen maken op TVL-steun. De eis van maximaal 250 medewerkers wordt losgelaten. Daardoor kun je ook als groter bedrijf aanspraak maken op de TVL. Hierdoor wordt de TVL-regeling ook bereikbaar voor kleinere winkel- en horecaketens.

Verhoging subsidiepercentages
Het subsidiepercentage stijgt van 70% naar 85% van de lasten voor alle ondernemers met een omzetverlies vanaf 30%. Het vergoedingspercentage loopt daarmee niet langer op van 50% (bij 30% omzetverlies naar 70% (bij 100% omzetverlies). Heb je als ondernemer een omzetverlies van meer dan 30% dan ontvang je een tegemoetkoming van 85% van de vaste lasten. Via de NOW ontvang je tevens een tegemoetkoming oplopend tot 85% van de loonkosten bij volledig omzetverlies. Het blijft lonend om je vaste lasten te beperken, indien mogelijk, omdat je daadwerkelijke vaste lasten niet van invloed zijn op de hoogte van de subsidie. Er wordt immers uitgegaan van forfaitaire lasten volgens de SBI-code van je bedrijf.

Verhoging maximum subsidiebedrag
Doordat het subsidiepercentage stijgt en de TVL-regeling ook voor grotere bedrijven mogelijk is, gaat het maximale subsidiebedrag ook omhoog van 90.000 euro naar 330.000 euro voor het MKB en naar 400.000 euro voor het niet-MKB.

Verhoging voorraadsubsidie gesloten detailhandel
De voorraadsubsidie voor gesloten detailhandel wordt verlengd naar het eerste kwartaal van 2021. De subsidie zal in het eerste kwartaal van 2021 neerkomen op een opslag van 21% op het vastenlastenpercentage in de TVL (voorheen 5,6%). De voorraadvergoeding ademt, net als de TVL, mee met het omzetverlies. Volgens het kabinet is in deze vergoeding ook rekening gehouden met het feit dat deze verlengde lockdown ook een extra negatieve impact heeft op de verkoopbaarheid van de decembervoorraad.

Ook de grote winkels en de kleinere winkelketens kunnen nu aanspraak maken op de voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel, omdat de eis van het maximum aantal werknemers voor toegang tot de TVL is losgelaten per 1 januari 2021.

Je hoeft geen aparte aanvraag voor de voorraadsubsidie in te dienen; deze loopt automatisch mee in de nog in te dienen aanvraag voor de TVL in het eerste kwartaal 2021. De opslag kent een eigen maximumvergoeding van 200.000 euro en valt buiten de hierboven genoemde maximumvergoeding van 330.000 euro.

Kleine bedrijven
Behalve de uitbreiding voor grotere bedrijven, geldt er ook een uitbreiding voor kleine bedrijven, zoals de contactberoepen. Ook als klein bedrijf kun je aanspraak maken op de TVL-regeling; de minimumsubsidie wordt verhoogt van 750 euro naar 1.500 euro per ondernemer van het eerste kwartaal van 2021.

Het is mogelijk dat je als klein bedrijf geen 3.000 euro aan vaste lasten per kwartaal hebt, waardoor je niet in aanmerking komt voor de TVL-subsidie. Het kabinet onderzoekt of de drempel van 3.000 euro verlaagd kan worden en wat de effecten daarvan mogelijk zijn op de TVL-regeling, waardoor een groep ondernemers juist buiten de boot zou kunnen vallen. Daarom kijkt het kabinet of de TVL zo kan worden ingericht dat de drempel naar beneden kan, zonder dat de ondernemers die nu wel aanspraak kunnen maken op de TVL, de TVL zouden kunnen mislopen.

Starters
Het kabinet voert een regeling in voor starters die tussen 1 januari en 30 juni 2020 een bedrijf zijn begonnen. De precieze invulling wordt nog vastgesteld. De regeling, die zoveel mogelijk wordt gebaseerd op de TVL, geldt zowel voor het eerste als tweede kwartaal van 2021. De referentieperiode voor deze bedrijven zal het derde kwartaal van 2020 zijn. Starters gestart tussen 1 januari en 15 maart 2020 komen ook voor de reguliere TVL in aanmerking in het eerste kwartaal van 2021. In het tweede kwartaal van 2021 kunnen de starters die gestart zijn tussen 1 januari en 15 maart 2020 alleen van de aparte startersregeling gebruikmaken.

Het kabinet hoopt het loket in mei te kunnen openen.
Bovengenoemde verruimingen voor het eerste kwartaal van 2021 gelden ook voor het tweede kwartaal van 2021, behalve de opgehoogde voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel; deze geldt alleen voor het eerste kwartaal van 2021.