Om werknemers te stimuleren om aan bij- en omscholing te doen, kun je hen attenderen op bestaande regelingen, maar ook op het crisisprogramma NL Leert Door. Werknemers konden hiermee vanaf 1 augustus jl. kosteloos ontwikkeladviezen en online scholing volgen.

Het animo voor deze regeling is zo groot, dat het maximum aantal inschrijvingen van 20.000 is bereikt, aangezien 22.000 mensen zich hebben geregistreerd. Volgens minister Koolmees zullen er nu mensen teleurgesteld worden, die zich niet meer kunnen inschrijven, maar vanaf 2021 zal het kabinet weer extra budget voor ontwikkeladviezen beschikbaar stellen. In de tussentijd kunnen werknemers wellicht van andere mogelijkheden gebruik maken.
Er zijn werkgevers en vakbonden die een adviestraject van een loopbaanadviseur financieren. Ook de O&O-fondsen, de zogenaamde Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen, dragen financieel bij aan de scholing van werknemers in de branche. Soms heten ze Scholingsfonds, soms Sectorfonds. Informeer bij de brancheorganisatie of en welke scholingsfondsen beschikbaar zijn en wat de mogelijkheden voor de werknemers zijn.