Het kabinet heeft de lijst van SBI-codes uitgebreid zodat veel meer ondernemers een beroep kunnen doen op de TOGS-regeling, mits je ook aan de overige voorwaarden voldoet. Bedrijven als food- en non-food winkels, markthandel, taxibedrijven, rijschoolhouders, verschillende reparatiebedrijven, verschillende groothandels, praktijken van fysiotherapeuten, verloskundigen, etc. Kijk op de website van RVO.nl of de SBI-code van jouw inschrijving er bij staat. Vanaf uiterlijk 15 april 2020 kun je dan een aanvraag indienen voor de eenmalige gift van € 4.000,–.
Vestigingsvereiste aangepast
Heb je een bedrijf aan huis, bijvoorbeeld een schoonheidssalon of een rijschool, dan kwam je niet voor de eenmalige gift in aanmerking. Een voorwaarde was dat je fysiek elders een vestiging of productiemiddelen moest hebben. Dit is aangepast. Heb je ‘omvangrijke periodieke vaste lasten’ terwijl je onderneming op je huisadres staat ingeschreven, dan kun je toch een beroep doen op de eenmalige gift. Je bedrijfsactiviteiten moeten dan wel een ‘zekere minimale omvang’ c.q. omvangrijke bedrijfsactiviteiten hebben om voor de gift in aanmerking te komen. Dit moet je met een verklaring onderbouwen. Hierdoor kun je als manegehouder op eigen erf of een rijschoolhouder met meerder lesauto’s, toch in aanmerking komen voor de gift.
Oproep opschorten huur
Het kabinet heeft gesprekken gevoerd met vastgoedeigenaren, ondernemers in de detailhandel, brouwers en ondernemers in de horeca om te kijken hoe de pijn in de sector evenredig kan worden verdeeld. Voor de detailhandel hebben huurders en verhuurders van winkelruimte een brede oproep gedaan aan alle partijen om tot 20 april a.s. de huur op te schorten en de ruimte die daardoor ontstaat te gebruiken om gezamenlijk tot maatwerkoplossingen te komen.
Uitverkoop pas na 1 juli 2020
Het kabinet wil de brancheorganisaties ondersteunen om massale kortingsacties voor 1 juli a.s. tegen te gaan. Op dit moment onderzoekt het kabinet de mogelijkheden.