Uitsluitsel eendaagse festivals maandag
Het kabinet besluit naar verwachting maandag al of eendaagse festivals na 13 augustus a.s. mogen doorgaan of niet. Het Outbreak Management Team (OMT) is om advies gevraagd. Meerdaagse festivals, zoals Lowlands, Mysteryland en Down the rabbit hole, zijn tot 1 september a.s. verboden.

De evenementenorganisatoren spanden een kort geding aan tegen de overheid over evenementen zonder overnachting. Zij wilden voor 1 augustus duidelijkheid van de overheid over het doorgaan van de evenementen zonder overnachting. Het kort geding zou vrijdag dienen, maar is met het oog op het aangekondigde besluit van het kabinet uitgesteld.

Het kabinet zegt te begrijpen dat organisatoren van eendaagse festivals nu met de handen in het haar zitten qua voorbereiding. Mocht worden besloten dat die evenementen na 13 augustus worden geschrapt, dan zullen alle gemaakte kosten worden gedekt. De financiële regelingen voor evenementen zullen daarvoor worden verruimd, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil voorkomen dat de organisatoren van eendaagse evenementen zonder overnachting de voorbereidingen – misschien onnodig – stopzetten omdat ze bang zijn dat ze bij een verbod op deze festivals alle gemaakte kosten zelf zullen moeten dragen.