Extra steun vooral voor zzp’ers

Al mogen de deuren weer open, er gelden nog steeds strenge voorwaarden en beperkingen voor de culturele sector. Zo mogen er een beperkt aantal mensen in de zaal en er geldt een verplichte sluitingstijd van 22 uur. Daarom trekt het kabinet € 56,5 miljoen extra uit voor specifieke steun aan de sector voor de periode 1 februari tot en met 8 maart 2022.

Steun aan zzp’ers

Een groot deel van dit steunpakket is bedoeld voor het ondersteunen van makers, kunstenaars en andere culturele professionals.

  • € 15 miljoen loopt via de zes rijkscultuurfondsen. De fondsen kunnen zo regelingen met directe steun voor makers voortzetten. Het gaat om regelingen voor werkbudgetten, beurzen en steun voor experimenteel onderzoek.
  • € 10 miljoen voor het Steunfonds Rechtensector. Het doel van dit fonds is om makers en uitvoerende kunstenaars uit de gehele creatieve en culturele sector financieel te ondersteunen.
  • € 3,5 miljoen voor het Abraham Tuschinski Fonds om de productie van Nederlandse bioscoopfilms te ondersteunen. Dit private fonds wordt gevuld door de Nederlandse bioscopen, filmtheaters en filmdistributeurs die per verkocht kaartje een afdracht doen.
  • € 1,5 miljoen aan de Koninklijke Bibliotheek om tegemoet te komen aan de hoge vraag naar e-books. Het bedrag is bestemd voor auteurs, vertalers, illustratoren en uitgevers vanwege de extra uitleningen van hun werken.
  • € 122,5 miljoen voor de compensatieregelingen bij het Fonds Podiumkunsten.

Compensatie producten

Producenten van professionele livevoorstellingen en -concerten worden gecompenseerd voor inkomsten die ze uit de kaartverkoop mislopen via een regeling bij het Fonds Podiumkunsten. Hierbij wordt tot 85% van de kaarten van deze activiteiten opgekocht, ook bij annuleringen.  Voor de compensatieregelingen heeft het fonds tot en met 8 maart 2022 in totaal € 122,5 miljoen beschikbaar. Daarvan komt € 111,5 miljoen uit de nieuwe steunpakketten en is er € 11 miljoen die nog beschikbaar is uit een eerder pakket.

Aanvragen regeling

Voor de periode 28 november tot en met 31 januari zal het aanvraagloket van de regeling op korte termijn open gaan. Voor de periode van 1 februari tot en met 8 maart zal het Fonds Podiumkunsten een nieuwe suppletieregeling opstellen en daar op korte termijn over communiceren.