Op 1 januari 2021 is de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) in werking getreden. Je kunt als ondernemer hiervan gebruik maken om een akkoord met schuldeisers te bereiken.  Deze regeling is onderdeel van de Faillissementswet en kan je als ondernemer helpen als je als gevolg van het COVID-19-virus of de daarmee verband houdende beperkende maatregelen schulden hebt opgelopen. Het TOA-krediet stelt je als mkb-bedrijf in staat om een doorstart vanuit een WHOA-traject te maken.

Doelgroep en werking TOA-krediet
De doelgroep van het TOA-krediet is de mkb-bedrijven die beschikken over bedrijfsactiviteiten die voldoende levensvatbaar zijn. Het TOA-krediet stelt deze bedrijven in staat om uitgaven en investeringen ten behoeve van de (her)start van de bedrijfsactiviteiten te maken. Het TOA-krediet zal bestaan uit twee bestanddelen, te weten werkkapitaal en achtergesteld vermogen (maximaal 30 procent van het TOA-krediet). Met een (deel) achtergesteld vermogen zal het voor mkb-bedrijven gemakkelijker zijn om vervolgfinanciering aan te trekken. Een WHOA-procedure brengt ook kosten voor bedrijven mee waardoor de ondernemer minder financiële middelen overhoudt voor de uitvoering van het akkoord. Daarom kan de ondernemer verzoeken om een vergoeding voor deze kosten achteraf. Hiermee krijgt hij dan weer extra werkkapitaal om zijn bedrijf na de totstandkoming van het akkoord voort te zetten.

Extra geld
Voor het TOAkrediet maakt het kabinet 200 euro miljoen vrij. Per bedrijf kan maximaal 100.000 euro aan TOA-krediet door Qredits worden verstrekt. De ondernemers aan wie het krediet wordt verstrekt, krijgen bovendien 12 maanden gratis coaching bij het (weer) goed op de rails zetten van het bedrijf.