Gisteren was een turbulente dag voor de avondklok. Aanvankelijk oordeelde de rechter in Den Haag dat avondklok met onmiddellijke ingang moest worden opgeheven;  de wet waarop het instellen van de avondklok juridisch is gebaseerd is volgens de rechter hiervoor niet geëigend, omdat er geen sprake was van ‘superspoed’ om een opkomende ramp te voorkomen. ‘Over de avondklok is namelijk lang nagedacht en gepraat’, aldus de rechter.

Het kabinet stelde direct hoger beroep in; dit zal vrijdag dienen. Tegelijkertijd heeft het kabinet het hof gevraagd om de uitspraak van de Haagse rechtbank te schorsen tot vrijdag. Het hof heeft de schorsing toegewezen. Het hof vindt dat een jojo-effect moet worden voorkomen. Dit betekent dat de avondklok blijft bestaan. Volgens het hof is het belang van de Staat groter dan dat van actiegroep Viruswaarheid, die de zaak had aangespannen.

Het kabinet heeft tegelijkertijd een spoedwet over de avondklok gemaakt. Deze zal vandaag in de Tweede Kamer worden besproken en morgen in de Eerste Kamer.

Vrijdag zal er duidelijkheid komen wat er verder met de avondklok gaat gebeuren.