Reizigers die aankomen op een luchthaven in Nederland ontvangen ook in september een gratis coronazelftest. Op Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Maastricht en Eelde zullen medewerkers van de GGD zelftesten uitdelen.

Oproep testen
Het kabinet roept iedereen op om zich te testen voordat je andere mensen ontmoet, bijvoorbeeld voor je weer naar je werk gaat, voor je weer naar school gaat of voordat je naar een verjaardag gaat. Dit om de kans te verkleinen dat we het virus verder verspreiden.

Studenten
Ook studenten kunnen kosteloos zelftesten bestellen om zich in de zomer en bij de start van het studiejaar te testen. Dat geldt ook voor scholieren in het voortgezet onderwijs.

Voedselbank, Armoedefonds, apotheek
Voedselbank NL en het Armoedefonds hebben 2 miljoen zelftesten gekregen van het kabinet. Hierdoor krijgen de sociale minima ook de gelegenheid om gebruik te maken van zelftesten. Mensen die in thuisisolatie zijn en die op medisch advies (nog) niet zijn ingeënt, kunnen gratis zelftesten krijgen bij de apotheek om zichzelf en de mensen om hen heen regelmatig te testen.

Huishoudens
Daarnaast ontvangen alle 8 miljoen Nederlandse huishoudens in de maand augustus een brief thuisgestuurd over het belang van (zelf)testen. Daarin zit ook een code waarmee mensen kosteloos twee zelftesten kunnen bestellen, zodat ze op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met zelftesten. Ongeveer een half miljoen mensen hebben dat inmiddels gedaan. De eerste pakketjes zelftesten zijn al bij mensen thuisbezorgd.

Bestellen
Zelftesten zijn op veel plekken te koop, zoals apotheken, drogisterijen en supermarkten. Kijk op www.zelftestenbestellen.nl voor meer informatie over het kosteloos bestellen van zelftesten.