Vanaf 22 februari 2021 wordt de subsidieregeling voor dierentuinen voor coronaschade opengesteld voor een periode van drie weken. De regeling bevat staatssteun en is goedgekeurd door de Europese Commissie. Na de openstelling ontvangen de dierentuinen 90 tot 100% van de subsidie als voorschot. Het doel van de subsidie is om het dierenwelzijn en de maatschappelijke waarde van dierentuinen te waarborgen. De regeling wordt uitgevoerd door RVO (zie www.rvo.nl – Subsidie- en financieringswijzer).

Voorwaarden
Om voor de subsidie in aanmerking te komen gelden de volgende voorwaarden:

  • Als dierentuin moet je in het bezit zijn van een ‘dierentuinvergunning’, als bedoeld in artikel 4.2, eerste lid van het Besluit houders van dieren.
  • Daarnaast moet je door de coronacrisis omzetverlies hebben geleden t.o.v. 2019.
  • Je ontving, zodra de coronamaatregelen het toestonden, weer betalende bezoekers.
  • Je moet een transitieplan opstellen.

Subsidiabele kosten
De kosten waarvoor je een subsidie kunt ontvangen zijn de kosten die je gemaakt hebt voor de noodzakelijke verzorging van de dieren en de kosten voor het onderhoud en de inrichting van de dierenverblijven. Ook de kosten om bezoekers, personeel en dieren veilig te houden (de zogenaamde parkkosten) zijn subsidiabel. Concreet betekent dit dat een deel van de personeelskosten, de parkkosten en andere dierverzorgingskosten zoals voer of diergeneesmiddelen subsidiabel zijn. Niet alle subsidiabele kosten worden vergoed. Op basis van het omzetverlies van een dierentuin wordt berekend welk percentage van de subsidiabele kosten de dierentuin vergoed krijgt. In de regeling is een subsidieplafond van € 38,7 miljoen opgenomen. Dit betekent dat, indien het aangevraagde bedrag boven dit plafond uitkomt, er een evenredige korting op alle subsidies wordt toegepast.

Transitieplan
Wil je in aanmerking komen voor deze subsidie, dan ben je verplicht een transitieplan op te stellen. Het transitieplan is bedoeld om de dierentuin meer toekomstbestendig te maken zodat het beter bestand is tegen een variatie in bezoekersaantallen. Daarnaast moet je in het transitieplan beschrijven hoe je kijkt naar het dierenwelzijn, educatie en conservatie in je dierentuin in de toekomst.

Periode subsidie
De subsidieperiode ziet op de periode 18 maart tot en met 30 september 2020. Dierentuinen konden van 5 tot en met 18 november 2020 geen bezoekers ontvangen en zijn sinds 15 december 2020 wederom gesloten om de verspreiding van het virus te beperken. Mede daarom is er medio december 2020 door het kabinet een reservering gedaan voor dierentuinen van 17 miljoen euro om het dierenwelzijn te blijven waarborgen als blijkt dat dit nodig is.