Avondklok
Tijdens de persconferentie hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge aangekondigd dat zij de avondklok willen invoeren. Hiervoor moeten zij morgenmiddag wel de steun van de Tweede Kamer krijgen. Onduidelijk is nog wanneer de avondklok ingaat; vermoedelijk zal dat zaterdagavond of zondagavond zijn. De avondklok eindigt in principe op 10 februari om 04.30 uur. Het is dan de bedoeling dat iedereen van 20.30 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Het is verboden om dan zonder geldige reden op straat te zijn. Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.
Als je toch zonder geldige reden naar buiten gaat, dan is hier beter tegen op te treden. De boete is € 95.
De regels zoals het kabinet voorstelt:
- je blijft tussen 20.30 uur en 4.30 uur binnen.
- je gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan met de volgende geldige redenen:
– bij een calamiteit;
– als jezelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft
– als je van je werkgever voor werk naar buiten moet;
– als je naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
– als je onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
– als je onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
– als je een aangelijnde hond uitlaat, dit doe je in je eentje.
Formulieren
- De Rijksoverheid stelt formulieren beschikbaar op de webpagina: www.rijksoverheid/avondklok. Het is namelijk niet de bedoeling dat je eigen formulieren maakt.
- Als het noodzakelijk is om naar buiten te gaan, dan moet je het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij je hebben. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heb je geen formulier nodig. Als je naar Nederland reist, dan moet je wel laten zien dat jeuit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom je tijdens de avondklok reist.
- Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat moet je ook een werkgeversverklaring tonen. Deze kun je aan je werkgever vragen. Politie, brandweer, ambulancepersoneel en internationaal goederenvervoer is uitgezonderd van de avondklok en heeft geen formulier nodig om de straat op te gaan.
Extra reisbeperkingen
Om de kans op het verspreiden van besmettingen en het meenemen van nieuwe varianten te beperken is het dringende advies: blijf in Nederland. Ga niet op reis en boek geen reizen die tot 31 maart a.s. plaatsvinden.
Daarnaast gelden de volgende extra maatregelen:
Vliegverbod en aanmeerverbod voor veerboten voor passagiers uit Verenigd Koninkrijk
Een vliegverbod geldt ook voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Kaapverdië, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld.
Reizigers uit ‘hoogrisicogebieden’ die per vliegtuig of schip naar Nederland komen moeten vlak voor vertrek naar Nederland een negatieve sneltest kunnen tonen.
Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. Deze maatregelen gelden ook voor reizigers naar Caribisch Nederland. Bovendien moeten zij 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine. Omdat sneltesten niet overal in de buurt van (lucht)havens voorhanden zijn, zal naar verwachting in de praktijk de dubbele testverplichting zorgen voor een afname van het aantal reizen naar ons land. Dat betekent dat het voor sommige mensen moeilijk wordt om naar huis te komen. Nederlanders die vanwege een noodsituatie naar Nederland moeten reizen en niet op tijd een negatieve PCR/sneltest kunnen overleggen, kunnen zich melden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Voor bepaalde groepen reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod.
Het kabinet heeft besloten de lijst met uitzonderingen op dit verbod in te korten. Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden die voor kort verblijf komen Nederland niet meer mogen inreizen.
Deze maatregelen gaan in op zaterdag 23 januari 2021 om 00:01 uur.
Thuiswerken en bezoek
Het dringende advies is:
- thuiswerken om contacten te vermijden. Alleen mensen die niet thuis kunnen werken, zoals een buschauffeur gaan naar het werk, maar bijvoorbeeld kantoormedewerkers werken volledig thuis. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken, dat ook daadwerkelijk doen.
- ontvang maximaal één gast per dag van 13 jaar of ouder
- ga niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek
Quarantaineplicht
Wie positief is getest op corona of in direct contact is geweest met iemand die positief is getest op corona, moet in quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die vanuit hoogrisicogebied naar Nederland reizen. En voor mensen die klachten hebben en wachten op hun testuitslag. Maar niet iedereen houdt zich goed aan de quarantaineregels. Met de nieuwe virusvarianten vormt dat een extra groot risico voor verspreiding van het virus. Daarom werkt het kabinet aan een manier om quarantaine verplicht te stellen. Daarvoor worden o.a. voorbereidingen getroffen om reizigers die naar Nederland reizen te registreren en om mensen die in quarantaine moeten na te bellen. Daar zal meer informatie over volgen.
Uitvaarten
Op basis van advies van het OMT past het kabinet de regels voor het maximaal aantal aanwezige personen bij een uitvaart aan. Vanaf maandag 25 januari 2021 mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart.
Fieldlabs
Het kabinet heeft bovendien ingestemd met de organisatie van fieldlabs. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en een concert wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Zodat we zicht krijgen op mogelijkheden om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst.