Alhoewel het aantal besmettingen per dag afneemt, is de situatie zorgelijk, omdat nieuwe varianten opkomen die besmettelijker zijn.
Vandaar dat de lockdown wordt verlengd t/m 2 maart a.s.

Scholen en kinderopvang
Vanaf maandag 8 februari a.s. gaan de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open.

  • Dringend verzoek: beperkt het aantal contacten zoveel mogelijk.
  • Medewerkers van kinderopvang kunnen op korte termijn met voorrang worden getest, zoals dat nu al het geval is voor medewerkers in het onderwijs.
  • Er zal op korte termijn worden gestart met een proef met sneltesten bij basisschoolleraren.
  • Er komen op korte termijn aanvullende richtlijnen van de ministeries OCWS en SZW om verspreidingsrisico’s op basisscholen en kinderopvanglocaties verder te beperken.
  • De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten.
  • De middelbare scholen blijven dicht tot in ieder geval 1 maart a.s., dus tot de voorjaarsvakantie, behalve voor o.a. examenleerlingen en leerlingen in een kwetsbare positie.
  • Is één kind positief getest, dan moet de hele klas, inclusief de leraar, 5 dagen in quarantaine. Daarna moet de klas en de leraar zich weer opnieuw laten testen.

Bestellen en afhalen niet-essentiële winkels
Alhoewel niet-essentiële winkels voorlopig gesloten moeten blijven, is het vanaf 10 februari a.s. mogelijk bestelde goederen af te halen. Je klanten moeten minimaal 4 uur van tevoren de producten online of telefonisch bestellen. Afhalen moet op afspraak. De goederen moeten buiten worden afgehaald; de klanten mogen niet in de winkel komen.

Avondklok
De avondklok geldt tot en met 10 februari a.s. 04.30 uur. Mark Rutte gaf aan dat het kabinet dolgraag van de avondklok af wil. Maar het is nog niet duidelijk of de besmettingen voldoende gedaald zijn en wat het effect is als de avondklok stopt. Het OMT wordt om advies gevraagd. Begin volgende week zal het kabinet aangeven of de avondklok wordt verlengd of niet.

Update routekaart
De routekaart is aangepast aan de huidige situatie, zie https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2021/02/02/routekaart-coronamaatregelen

Het versoepelen van maatregelen gaat in kleine stapjes. Er is een routekaart voor alle inwoners van Nederland, de publieksversie, en er is een routekaart voor bestuurders. Deze laatste is bedoeld voor burgemeesters, voorzitters van veiligheidsregio’s en andere bestuurders.