Tijdens de persconferentie heeft het demissionaire kabinet maatregelen aangekondigd op de korte termijn en de lange termijn om het aantal besmettingen terug te dringen.

De maatregelen op de korte termijn gaan in op zaterdag, 13 november 2021 in om 18.00 uur en duren tot 4 december a.s. Deze zijn gericht om het aantal dagelijkse contactmomenten tussen mensen te verminderen. Het dagelijkse leven (school, werk, sport, etc.) moet zoveel doorgaan, terwijl in de avonduren het aantal contactmomenten meer wordt beperkt.

De maatregelen zijn:

  • Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.
  • Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt een mondkapjesplicht.
  • Niet-essentiële winkels en -dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper en casino’s zijn open tot 18.00 uur.
  • Horeca en essentiële winkels, zoals supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, zijn open tot 20.00 uur.
  • In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht.
  • Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1.250 personen per ruimte.
  • Deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen.
  • Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan. Verder is alle sport toegestaan.
  • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’.
  • Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag.
  • Als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine.
  • Voor het MBO, HBO en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (excl. personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

Op vrijdag 3 december a.s. worden de maatregelen opnieuw beoordeeld.

 

Maatregelen langere termijn
Het demissionaire kabinet wil de 2G-maatregel invoeren: het verlenen van toegang met het coronatoegangsbewijs aan mensen die Gevaccineerd of Genezen zijn. De wetvoorstellen hiervoor zijn vorige week al aangekondigd. Daarnaast komt er een nieuw wetsvoorstel, waardoor je als ondernemer straks kunt kiezen tussen

  • 3G (gevaccineerd, genezen of getest) met een verplichte vaste zitplaats of
  • 2G (gevaccineerd of genezen) zonder zitplaats.

Basisregels
De basisregels blijven, terwijl vanaf zaterdag 18.00 uur de 1,5 meter afstand weer geldt. Waar geen coronabewijs verplicht is, geldt een mondkapjesplicht.

Versneld boosterprik
Vanaf vrijdag 19 november a.s. wordt gestart met het geven van de boosterprik aan zorgpersoneel met patiëntencontact en ouderen. Tachtigplussers, die mobiel zijn, kunnen vanaf 19 november a.s. terecht bij de GGD-locaties; hun partner kan ook een boosterprik krijgen mits die minimaal 60 jaar oud is. De GGD begint met 70 locaties, oplopend tot ruim 80.

Inwoners van zorginstellingen krijgen vanaf 23 november a.s. een boosterprik. Gestart wordt met de instellingen die een eigen arts hebben. Die kunnen vanaf volgende week maandag de vaccins bestellen bij het RIVM. Instellingen die niet zelf kunnen vaccineren kunnen een beroep doen op de GGD; opgeven kan per donderdag 18 november a.s.

Medewerkers in de zorg en ondersteuners die contact hebben met patiënten en cliënten krijgen een aanbod voor een booster. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen personeel en zijn gevraagd ook ambulancepersoneel, huisartsen en hun medewerkers te vaccineren. Medewerkers in andere zorgsectoren kunnen terecht op de GGD-locaties. Op deze locaties prikken medewerkers uit de zorg de zorgmedewerkers onder verantwoordelijkheid van de GGD. Deze zorgbrede solidariteit is gisterenavond met alle betrokken partijen overeengekomen en wordt regionaal georganiseerd. Zorginstellingen die dat kunnen en willen, kunnen ook voor de optie kiezen om zelf hun personeel te prikken.

Na de eerste groep worden de mensen tussen 60 en 80 jaar gevaccineerd, waarbij de oudsten van die groep als eersten een uitnodiging krijgen. Als de 60-plussers zijn geweest krijgt de rest de gelegenheid.

Nieuw steunpakket ondernemers
Mark Rutte gaf aan dat op kortst mogelijke termijn er een nieuw steunpakket voor ondernemers zal komen voor de ondernemers die nadeel ondervinden van de nieuwe coronamaatregelen. Wanneer precies en welke maatregelen, kon hij nog niet aangeven.