Vanaf zaterdag 15 januari 2022 mogen winkels, sportclubs en muziekscholen weer open. Ook de contactberoepen, zoals kappers, schoonheidssalons, nagelstudio’s en sekswerkers kunnen weer aan de slag. Het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs mag ook weer worden hervat. Op dinsdag 25 januari a.s. besluit het kabinet of er meer open kan, zoals horeca, en de cultuur- en evenementen sector.

Winkels open zonder afspraak

De niet essentiële winkels, zoals boekwinkels en kledingwinkels, mogen dagelijks open van 05.00 tot 17.00 uur, zonder dat een afspraak verplicht is. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden. Er geldt een bezoekersnorm die o.a. gebaseerd is op de grootte van de winkel en die neerkomt op: één persoon per 5 m2. In de winkel zijn mondkapjes verplicht en gelden de hygiënemaatregelen.

Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen, opticiens en groothandels mogen open van 05.00 tot 20.00 uur.

Contactberoepen

Kappers, schoonheidssalons, nagelstudio’s, sekswerkers en andere contactberoepen mogen hun deuren weer openen, ook tot 17.00 uur. Het dragen van een mondkapje is zowel voor jou als ondernemer als voor de klant verplicht. Als het om een behandeling van het gezicht gaat, dan mag de klant het mondkapje afdoen. Je kunt als ondernemer eigen huisregels opstellen.

Onderwijs

Het fysiek onderwijs in het mbo en het hoger onderwijs mag ook weer worden hervat. Volgens het OMT is dat verantwoord, terwijl het fysieke onderwijs ook van groot belang wordt geacht voor de mentale gezondheid en ontwikkelingen van jongeren.

 • Mondkapjes binnen en buiten de les- en collegezalen zijn verplicht.
 • De maximale groepsgrootte is 75 studenten, behalve bij tentamens en examens.
 • Ook blijft het dringende advies gelden om preventief en bij klachten zelftesten te gebruiken. Deze zijn voor studenten en docenten gratis en kunnen bij de onderwijsinstelling worden aangevraagd of via: www.zelftestonderwijs.nl
 • De hygiëne maatregelen moeten worden aangehouden, als ook de quarantaine richtlijnen.
 • Ook moeten er looproutes in de gebouwen worden gevolgd, zodat het contact beperkt blijft.
 • De ventilatie moet optimaal zijn.

In het primair en voortgezet onderwijs blijven de nu geldende maatregelen van kracht, zoals twee keer in de week een zelftest voor leerlingen in groep 6, 7 en 8, leerlingen het voortgezet (speciaal) onderwijs en al het onderwijspersoneel. Ook hier zijn mondkapjes in de gangen verplicht, maar niet in de klas.

Deze versoepelingen gaan morgen in, maar de onderwijsinstellingen krijgen t/m volgende de tijd om de onderwijsprogramma’s in te regelen.

De subsidieregeling voor het verbeteren van ventilatie in de scholen (SUVIS) wordt met drie maanden verlengd. Schoolbesturen kunnen nog tot en met 30 april 2022 via de gemeente subsidie aanvragen.

Kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar is open.

Soorten mondkapjes

Het advies is om geen stoffen of eigen gemaakte mondkapjes meer te dragen. Je kunt beter wegwerpmondkapjes gebruiken die je kunt kopen bij supermarkten en drogisterijen. Het mondkapje dat zowel de neus, mond en kin bedekt heeft de voorkeur.

Voor mensen met een kwetsbare gezondheid raad de overheid aan om een medisch mondkapje van minimaal type II te dragen. Type II en type II-R houden de druppels tegen die vrijkomen naar anderen als je ademt, praat of zingt. Ook houden type II en type II-R druppels tot een bepaalde grootte tegen die je zelf inademt. Daardoor ben je ook als drager beter beschermd tegen het virus. Op de website van de RIVM kun je informatie vinden over de verschillende mondkapjes, zie https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/mondkapjes

Reizen

 • Reizen binnen Nederland: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.
 • Reizen naar het buitenland: op vakantie gaan kan. Hou ook op je vakantieadres altijd aan de geldende regels. Ga je op vakantie naar het buitenland? Houd je aan de lokale regels en volg de inreisvoorwaarden. En controleer het reisadviesop www.wijsopreis.nl.

Quarantaine

Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft. Deze wijziging gaat per direct in. Het quarantaine advies voor mensen met bepaalde beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt. Lees meer over In quarantaine of in isolatie door corona en testadvies.

Overige maatregelen

Per 15 januari gelden deze maatregelen:

 • Houd overal 1,5 meter afstand.
 • Blijf thuis bij klachten en gebruik een zelftest. Laat je bij een positieve uitslag testen bij de GGD.
 • Ontvang thuisniet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek.
 • Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.
 • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
 • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
 • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur.
 • Voor onder andere tankstations, apotheken, rijscholen, de notaris of advocaat gelden reguliere openingstijden.

Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.