De meeste winkeliers hebben hun voorraden aangevuld voor de feestdagen, terwijl zij nu verplicht dicht moeten, vanwege de lockdown. De voorraad zal bij heropening minder waard zijn of helemaal niet verkocht kunnen worden. Daarom kun je als winkelier aanspraak maken op de ‘eenmalige opslag Voorraad Gesloten Detailhandel (VGD). De opslag ademt mee met het omzetverlies. Heb je een omzetverlies van 30% dan ontvang je minimaal een opslag van 2,8% van het verlies. Het maximumbedrag aan subsidie is € 20.160. Deze opslag komt bovenop de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De VGD geldt alleen voor ondernemers die aanspraak kunnen maken op de TVL en alleen voor het vierde kwartaal van 2020.

Voorwaarde is dat je met je hoofdactiviteit staat geregistreerd met een SBI-code die onder ‘gesloten detailhandel valt. Bekijk de tabel SBI-codes onder 47 die wel en geen Voorraad Gesloten Detailhandel opslag ontvangen. Zie: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/documenten/publicaties/2020/12/18/overzicht-sbi-codes-detailhandel-47-die-wel-of-niet-toegang-geven-tot-de-opslag-voorraad-gesloten-detailhandel

Overigens, je kunt de SBI-code niet aanpassen om in aanmerking te komen voor de VGD; er wordt gekeken naar de hoofdactiviteit zoals die in het Handelsregister bij de KvK stond op 15 maart 2020. Stel je bedrijf heeft non-food detailhandel als nevenactiviteit, dan kom je helaas niet in aanmerking voor de VGD.

Je hoeft de VGD niet apart aan te vragen bij RVO.nl. Heb je een TVL-aanvraag voor Q4 2020 ingediend, dan kom je automatisch in aanmerking voor VGD. RVO.nl past de Voorraad Gesloten Detailhandel-opslag automatisch toe en doet een extra betaling zodra de opslag in het systeem is ingeregeld.

Als je na 15 maart 2020 bent gestart, dan kun je geen gebruik maken van de TVL-regeling en daardoor kom je ook niet in aanmerking voor de VGD-regeling, aangezien je voor 15 maart 2020 niet stond ingeschreven in het Handelregister.

Over deze voorraadvergoeding hoef je geen inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen, aangezien deze daarvan is vrijgesteld. De TVL-subsidie en ook deze subsidie kan wel invloed hebben op de NOW-regeling, aangezien de TVL-subsidie en deze VGD-toeslag wel worden meegeteld als omzet voor de NOW-regeling.

Als de Europese Commissie de regeling goedkeurt, dan wordt de voorraadvergoeding vanaf de tweede helft van januari a.s. uitbetaald.