Vandaag komt het Outbreak Management Team (OMT) weer bij elkaar. Het kabinet zal een nieuw advies krijgen. De komende week zal het kabinet beslissen of de lockdown zal worden verlengd en wat er moet gebeuren met de coronamaatregelen.

Het virus, de omikronvariant, verspreidt zich momenteel erg snel. Het aantal besmettingen neemt dan ook weer enorm toe. Het aantal ziekenhuisopnames zal naar verwachting ook stijgen volgens de modelberekeningen. Alleen lijkt het erop dat je minder ernstig ziek wordt van de omikronvariant.

Zowel Horeca Nederland als verschillende brancheorganisatie INretail (winkeliers), ANKO (kappers), VES (Vereniging Exclusieve Sportcentra) luiden de noodklok. Zij zien enorme schade en problemen bij de ondernemers, terwijl zij ook mogelijkheden zien de bedrijven te openen met strenge coronamaatregelen.

De Tweede Kamer zal maandag 17 januari a.s. de wetsvoorstellen bespreken over het 2G-beleid (alleen toegang voor mensen die recent besmet waren of gevaccineerd zijn) en de uitbreiding van de coronapas. Ook 3G-beleid (waarbij mensen ook met bewijs van een negatieve test toegang kunnen krijgen) zal worden besproken.